ENFP

ENFPt ovat huipputyyppejä
“Antaa elämälle ylimääräisen rutistuksen”

Asenteesi ympäristöön
E – Ekstrovertti
I – Introvertti

Tapasi kerätä tietoa
N – Intuitiivinen
S – Aistiva

Tapasi tehdä päätöksiä
T – Ajatteleva
F – Tunteva

Elämäntyylisi
J – Järjestelmällinen
P – Havainnoiva

Luontainen innostaja

Olet luontaisesti ihmiskeskeinen ja lämminhenkinen innostaja. Sinulla onkin usein laaja kontaktiverkosto ja nautit ihmisten seurassa olemisesta. Lataudut siis ihmisten seurassa, mutta et välttämättä kenen tahansa seurassa. Saat täytettyä akkusi luotettavien ihmisten kanssa, jotka sallivat sinun vain olla, vaatimatta sinulta mitään. Tarvitset myös välillä yksinoloa, jotta saat itsellesi tilaa kuulla, mitä sinun kehosi ja mielesi kertovat, sillä muiden seurassa tuntosarvesi ovat helposti kääntyneet kohti muiden tunteita ja fiiliksiä. Tämä on sinulle arvokas työkalu, mutta toisinaan se voi kuormittaa sinua liikaa. Arjen pyörteessä et nimittäin välttämättä aina huomaa edes napanneesi jonkun toisen tunnetilan matkaasi, ja saatat jatkaa päivääsi väärällä tunteella.

Ajattele ääneen

Ulospäin suuntautuneena tyyppinä puhuminen on sinulle ajattelun väline, jolloin se, mitä sanot, ei aina ole ajattelun lopputulema tai päätös vaan itse asiassa ajattelun alku. Sinulle on tärkeä kuulla, mitä ajattelet, jotta ymmärrät, mitä ajattelet. Tätä vahvuutta kannattaa hyödyntää myös silloin, kun asiat ovat menneet solmuun ja päässä härveltää. Älä jää yksin miettimään asioita, vaan lähde ajattelemaan ääneen muiden kanssa.

Härvellystä ja stressiä sinulle voivat aiheuttaa erityisesti tilanteet, joissa asioita pitää hoitaa joiden ulkoa annettujen mallien tai sääntöjen mukaan, tai kun ilmassa on paljon ristiriitoja. Tällöin voit huomata alkavasi ajatella ja käyttäytyä tavalla, joka on perusluonteesi vastaista. Saatat yhtäkkiä ollakin varsin pessimistinen ja epäystävällinen pilkunviilaaja. Tämä onkin hyvä merkki sinulle kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja palautumiseen. Kun väsymys hellittää, pääset takaisin omaan luovaan ja innostavaan tyyliisi.

Rajoista voimaa

Kaipaat ja luot luontaisesti ympärillesi harmoniaa. Sopeudut monenlaisiin tilanteisiin, olet valmis joustamaan harmonian säilyttääksesi. Teet päätöksiä usein tunne- tai arvopohjaisesti; mietit, miten päätöksesi tulee vaikuttamaan muihin ihmisiin tai arvioit sitä, miten päätös istuu sinun arvomaailmaasi.  Tarpeesi sopeutua ja sopeuttaa voi toisinaan näkyä vaikeutena tehdä päätöksiä tai asettaa omia rajoja, etenkin jos yrität miellyttää liian montaa ihmistä samaan aikaan.

Muista myös kiinnittää päätöksenteossa huomiota ihmisten lisäksi faktoihin ja tilanteen johdonmukaisuuteen.

Muutoksista ja merkityksestä voimaa

Sinulla on luontainen kyky kehittää ja luoda uutta, innostut muutoksista. Tarvitset ulkopuolisia ärsykkeitä, usein muita ihmisiä ja yhteistyötä, jotta ideamyllysi käynnistyy. Kaikenlainen liika yksinpuurtaminen tai rutiini tappaa luovuutesi. Myös intuitiosi on vahva, joten uskalla luottaa siihen, mitä se sinulle kertoo. Olet nopea ja suoraviivainen sanoissasi ja teoissasi, ja olet taitava saavuttamaan tavoitteesi. Tosin herkkyytesi innostua monista asioista saattaa näkyä siinä, että aloitat uusia ideoita ja projekteja ennen kuin käynnissä olevat ovat valmiina. Yrität siis saada aikaan liian paljon tai tärkeät yksityiskohdat jäävät huomiotta. Priorisointi voi olla vaikeaa, mutta sitä kannattaa harjoitella, jotta meneillään olevat projektit pääsevät maaliinsa ilman, että uuvut kaiken alle.

Merkityksellisyys on sinulle tärkeää, ja tämä näkyy mm. ihmissuhteissasi tai vaikkapa siinä, millainen työ sinulle on tärkeää ja mielekästä. Huominen on mielenkiintoisempi sinun hermostotyypillesi, koska siihen voit vielä vaikuttaa. Se, mihin et voi vaikuttaa – eli menneisyys – ei ole niin kovin kiinnostavaa, jolloin voit vaikuttaa huonomuistiselta. Jos sinua kuitenkin mustutetaan menneen tapahtuman merkityksellisyydestä, niin ei sinulla ole mitään vaikeuksia palauttaa asiaa mieleesi.

Sinulle onkin luonnollista ja helppoa keskustella muiden kanssa, koska sinua kiinnostavat ihmiset, heidän tarinansa ja merkitys. Saat myös muut ihmiset helposti avautumaan omista asioistaan – toisinaan vähän yllättäenkin. Ymmärrät vertauskuvia ja käytät helposti niitä tai tarinoita kuvaillaksesi sen mitä haluat sanoa. Toisinaan tämä saattaa vaikuttaa siltä, että poukkoilet asiasta toiseen tai pyörit varsinaisen asian ympärillä menemättä asiaan, mikä voi toisen tyyppisiä toisinaan ärsyttää.

Keho kertoo

Hermostosi rakastaa rytmiä, ja oletkin sulava ja jopa taiteellinen liikkeissäsi. Esimerkiksi juoksusi on kepeää, ylöspäin ponnistavaa. Tai opit vaikkapa laulujen sanat aika helposti, koska rytmi auttaa sinua muistamaan. Tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää opetellessasi jotain uutta vaikkapa kuuntelemalla podcastia samalla kun annat kehosi tuottaa jotain rytmiä. Voit löytää voimaa / energiaa esimerkiksi liikuntasuoritukseen rentouttamalla kehosi ja luomalla katseesi alas.

Elämäsi paras sijoitus olet sinä itse