ESFP

ESFPt on huipputyyppejä
“Kerranhan tässä vaan eletään”

Asenteesi ympäristöön
E – Ekstrovertti
I – Introvertti

Tapasi kerätä tietoa
N – Intuitiivinen
S – Aistiva

Tapasi tehdä päätöksiä
T – Ajatteleva
F – Tunteva

Elämäntyylisi
J – Järjestelmällinen
P – Havainnoiva

Luontaisesti taitava ihmisten kanssa

Tartut mielelläsi käytännön haasteisiin, joihin pyrit löytämään ratkaisuja yhteistyössä ja neuvottelemalla. Sinulla on luontainen vahvuus aistia vivahteita ympäristöstä, asioista, tilanteista ja ihmisistä, mikä tekee sinusta varsin taitavan sosiaalisissa tilanteissa. Nautit siitä, että saat ihmiset viihtymään ja osaat luontaisesti luoda tilanteista miellyttäviä.

Lataudut siis ihmisten seurassa, mutta et välttämättä kenen tahansa seurassa. Saat täytettyä akkusi luotettavien ihmisten kanssa, jotka sallivat sinun vain olla, vaatimatta sinulta mitään. Tarvitset myös välillä yksinoloa, jotta saat itsellesi tilaa kuulla, mitä sinun kehosi ja mielesi kertovat, sillä muiden seurassa tuntosarvesi ovat helposti kääntyneet kohti muiden tunteita ja fiiliksiä. Tämä on sinulle arvokas työkalu, mutta toisinaan se voi kuormittaa sinua liikaa. Arjen pyörteessä et nimittäin välttämättä aina huomaa edes napanneesi jonkun toisen tunnetilan matkaasi, ja saatat jatkaa päivääsi väärällä tunteella.

Ääneen ajattelusta ja rajoista selkeyttä

Ulospäin suuntautuneena tyyppinä puhuminen on sinulle ajattelun väline, jolloin se, mitä sanot, ei aina ole ajattelun lopputulema tai päätös vaan itse asiassa ajattelun alku. Sinulle on tärkeä kuulla, mitä ajattelet, jotta ymmärrät, mitä ajattelet. Tätä vahvuutta kannattaa hyödyntää myös silloin, kun asiat ovat menneet solmuun ja päässä härveltää. Älä jää yksin miettimään asioita, vaan lähde ajattelemaan ääneen muiden kanssa.

Kaipaat ja luot luontaisesti ympärillesi harmoniaa. Sopeudut monenlaisiin tilanteisiin, olet valmis joustamaan harmonian säilyttääksesi. Tarpeesi sopeutua ja sopeuttaa voi toisinaan näkyä vaikeutena tehdä päätöksiä tai asettaa omia rajoja, etenkin jos yrität miellyttää liian montaa ihmistä samaan aikaan.

Vaihtelusta ja yhdessä tekemisestä voimaa

Olet luontaisesti käytännön ihminen ja tekijä. Keskityt faktoihin ja nautit siitä, että saat tehdä omia ratkaisujasi omien kykyjesi mukaisesti. Nautit siitä, kun sinulla on monta rautaa tulessa yhtä aikaa ja ihmiskeskeisenä tyyppinä viihdyt erinomaisesti, kun asioita tehdään yhdessä. Toisinaan tämä saattaa jopa johtaa siihen, että unohdut käyttämään aikaa muiden kanssa niin, että varsinainen työn alla oleva tehtävä jää tekemättä.

Tutkit, suunnittelet ja selvität asioita, ja lähdet sitten kokeilemaan niitä käytännössä niin, että niistä hyötyvät sinun lisäksesi muutkin. Hyödyn tunnistaminen ja löytäminen asioista onkin sinulle tärkeä toimintaasi kannatteleva ajuri. Teet päätöksiä usein tunne- tai arvopohjaisesti; mietit, miten päätöksesi tulee vaikuttamaan muihin ihmisiin tai arvioit sitä, miten päätös istuu sinun arvomaailmaasi.

Keho kertoo

Hermostotyypilläsi on usein vahva keho ja hyödynnät mielelläsi koko kehoa aktiviteeteissasi. Luotat siihen, että kehosi kyllä jaksaa. Tämä näkyy mm. siinä, että tuotat energiaa tekemällä eli ruksimalla vaikkapa to do -listalta asioita pois tai puuhastelemalla koko ajan jotain. Riskinä tässä on se, että ylisuoritat etkä huomaa varmistaa riittävää tasapainoa työn ja muun elämän välille. Tasapainoasi horjuttavat myös tilanteet, joissa on liian tiukka ennalta sovittu suunnitelma ja aikataulu.

 Muista suunnitella palautumisen hetkiä päiviisi, niin kehosi kuin mielesi hyvinvoinnin kannalta. Väsyessäsi voit nimittäin alkaa ajatella ja käyttäytyä tavalla, joka on perusluonteesi vastaista. Saatat huomata yhtäkkiä muuttuneesi varsin epävarmaksi ja väittelynhaluisaksi; koet, etteivät muut ihmiset arvosta sinua. Tämä onkin hyvä merkki sinulle kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja palautumiseen. Kun väsymys hellittää, pääset takaisin omaan spontaaniin ja myönteiseen tyyliisi. 

Elämäsi paras sijoitus olet sinä itse