INFP

INFPt ovat huipputyyppejä
“Yhteisen hyvän asialla”

Asenteesi ympäristöön
E – Ekstrovertti
I – Introvertti

Tapasi kerätä tietoa
N – Intuitiivinen
S – Aistiva

Tapasi tehdä päätöksiä
T – Ajatteleva
F – Tunteva

Elämäntyylisi
J – Järjestelmällinen
P – Havainnoiva

Luontaisesti vastuunkantaja

Olet yhteisöstäsi, lähipiiristäsi ja tehtävistäsi vahvasti välittävä vastuunkantaja. Kaipaat ja luot luontaisesti ympärillesi harmoniaa. Sopeudut monenlaisiin tilanteisiin, olet valmis joustamaan harmonian säilyttääksesi. Saat myös muut ihmiset helposti avautumaan omista asioistaan – toisinaan vähän yllättäenkin. Tarpeesi sopeutua ja sopeuttaa voi toisinaan näkyä vaikeutena tehdä päätöksiä tai asettaa omia rajoja, etenkin jos yrität miellyttää liian montaa ihmistä samaan aikaan.

Yksinolosta ja rajoista voimaa

Sisäinen maailmasi on valtavan rikas paikka ja viihdyt siellä hyvin. Löydät sieltä usein vastauksia ongelmiisi ja kysymyksiisi, ja pohditkin mielelläsi asioita ennen kuin sanot mielipiteitäsi ääneen. Itse asiassa, jotta sinun on hyvä ja helppo olla, tarvitset ajoittain aikaa yksin, jolloin lataat akkusi täyteen. Muutoin energiasi saattaa loppua ja väsähdät. Varo vain, ettet hautaudu omaan sisäiseen maailmaasi, jolloin saatat unohtaa sanoa asioita ääneen ulos muillekin. Riskinä tässä voi olla myös se, että saatat käyttää enemmän aikaa ajatteluun kuin tekemiseen, joten kehitä ja vie käytäntöön myös toimintasuunnitelma ideoittesi toteuttamiseksi.

Yksin saat myös itsellesi tilaa kuulla mitä sinun kehosi ja mielesi kertovat, sillä muiden seurassa tuntosarvesi ovat helposti kääntyneet kohti muiden tunteita ja fiiliksiä. Tämä on sinulle arvokas työkalu, mutta toisinaan se voi kuormittaa sinua liikaa. Arjen pyörteessä et nimittäin välttämättä aina huomaa edes napanneesi jonkun toisen tunnetilan matkaasi, ja saatat jatkaa päivääsi väärällä tunteella.

Ajatusten jäsentelystä tukea

Saatat pitää erityisen paljon kirjoittamisesta, sillä sinulla on taito tuottaa pohdittua, jäsenneltyä ja helppolukuista tekstiä. Tätä vahvuutta ja kykyä jäsentää ajatuksia kirjoittamalla kannattaa hyödyntää myös silloin, kun oma sisäinen maailma tuntuu olevan sekaisin. Stressaannut erityisesti tilanteissa, joissa ihmisten välillä on ristiriitoja – saatat jopa kokea syyllisyyttä tilanteesta, vaikka sinulla ei olisi siihen osaa eikä arpaa. Sisäistä tasapainoasi haastaa myös työ tai muu tekeminen, joka on omia arvojasi vastaan. Tämä epätasapaino saa sinut ajattelemaan ja käyttäytymään tavalla, joka on perusluonteesi vastaista. Saatat yhtäkkiä huomata muuttuneesi varsin kriittiseksi ja epäystävälliseksi tai tekeväsi jopa aivan järjettömältä vaikuttavia ratkaisuja elämässäsi.

Tämä onkin hyvä merkki sinulle kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja palautumiseen. Kun väsymys hellittää, pääset takaisin omaan harmoniseen ja myönteiseen tyyliisi. 

Vaihtelu, loogisuus ja merkityksellisyys motivoivat

Sinulla on luontainen kyky kehittää ja luoda uutta, innostut muutoksista. Kaikenlainen liika rutiini tai ’aina on tehty näin’ -ajattelu tappaa luovuutesi, ja nautit saadessasi olla monessa mukana yhtä aikaa. Olet myös useimmiten looginen ajattelija, jolle palaset loksahtavat kohdilleen helposti kokonaisuudeksi. Sinun tarvitseekin usein nähdä kokonaisuus ennen yksityiskohtia. Myös intuitiosi on vahva, joten uskalla luottaa siihen, mitä se sinulle kertoo. Teet päätöksiä usein tunne- tai arvopohjaisesti; mietit, miten päätöksesi tulee vaikuttamaan muihin ihmisiin tai arvioit sitä, miten päätös istuu sinun arvomaailmaasi. Muista myös kiinnittää päätöksenteossa huomiota faktoihin ja tilanteen johdonmukaisuuteen.

Merkityksellisyys on sinulle tärkeää, ja tämä näkyy mm. ihmissuhteissasi tai vaikkapa siinä, millainen työ sinulle on tärkeää ja mielekästä. Huominen on mielenkiintoisempi sinun hermostotyypillesi, koska siihen voit vielä vaikuttaa. Se, mihin et voi vaikuttaa – eli menneisyys – ei ole niin kovin kiinnostavaa, jolloin voit vaikuttaa huonomuistiselta. Jos sinua kuitenkin mustutetaan menneen tapahtuman merkityksellisyydestä, niin ei sinulla ole mitään vaikeuksia palauttaa asiaa mieleesi.

Sinun kanssasi keskustelut lipsahtavat helposti johonkin syvällisempiin, koska sinua kiinnostavat ihmiset, heidän tarinansa ja merkitys. Ymmärrät vertauskuvia ja käytät helposti niitä tai tarinoita kuvaillaksesi sen mitä haluat sanoa. Toisinaan tämä saattaa vaikuttaa siltä, että poukkoilet asiasta toiseen tai pyörit varsinaisen asian ympärillä menemättä asiaan, mikä voi toisen tyyppisiä toisinaan ärsyttää.

Keho kertoo

Hermostosi rakastaa rytmiä, ja oletkin sulava ja jopa taiteellinen liikkeissäsi. Esimerkiksi juoksusi on kepeää, ylöspäin ponnistavaa. Tai opit vaikkapa laulujen sanat aika helposti, koska rytmi auttaa sinua muistamaan. Tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää opetellessasi jotain uutta vaikkapa kuuntelemalla podcastia samalla kun annat kehosi tuottaa jotain rytmiä. Voit löytää voimaa / energiaa esimerkiksi liikuntasuoritukseen rentouttamalla kehosi ja luomalla katseesi alas sekä varmistamalla liikuntasuoritukseen sopivan tunnetilan ja mielialan. 

Elämäsi paras sijoitus olet sinä itse