ISTJ

ISTJt on huipputyyppejä
“Tekee sen, mikä pitääkin tehdä”

Asenteesi ympäristöön
E – Ekstrovertti
I – Introvertti

Tapasi kerätä tietoa
N – Intuitiivinen
S – Aistiva

Tapasi tehdä päätöksiä
T – Ajatteleva
F – Tunteva

Elämäntyylisi
J – Järjestelmällinen
P – Havainnoiva

Luontaisesti järjestelmällinen

Olet vastuullinen, järjestelmällinen ja vakavasti tehtäviisi suhtautuva tekijä ja asioiden loppuun saattaja, jolle on kunnia-asia hoitaa lupaamansa asiat sovitussa aikataulussa. Annat työsi jälkien puhua puolestasi ja ne jäljet kertovat suunnitelmallisuudesta, hyvästä organisointikyvystä ja analyyttisyydestä.

Keskityt faktoihin ja nautit totuttuihin tapoihin pohjautuvasta työskentelystä. Viet asioita eteenpäin tekemiesi työjärjestysten avulla ja mukaisesti asia kerrallaan kohti tarkkaa ratkaisua. Hyvinvointisi kannalta ideaalia on, jos muutokset tapahtuvat asteittain ja saat työskennellä keskeytyksettä. Arvostat myös toimivia standardeja ja toimintamalleja, jopa niin paljon, että saatat toisinaan hermostua ihmisiin, jotka eivät niistä välitä. Haasta itseäsi välillä olemaan kärsivällisempi näiden ihmisten kanssa ja erityisesti myös kokeilemaan uusia toimintatapoja. 

Yksinolosta voimaa

Suhtaudut positiivisesti itseesi, elämääsi ja ympäristöösi. Sisäinen maailmasi on valtavan rikas paikka ja viihdyt siellä hyvin. Pohdit mielelläsi asioita ennen kuin sanot mielipiteitäsi ääneen ja löydät sieltä usein vastauksia ongelmiisi ja kysymyksiisi. Varmista siis, että saat säännöllisesti aikaa yksin, jolloin lataat akkusi täyteen. Muutoin energiasi saattaa loppua ja väsähdät. Varo vain, ettet hautaudu omaan sisäiseen maailmaasi, jolloin saatat unohtaa sanoa asioita ääneen ulos muillekin.

Looginen ajattelu ja tarkka ilmaisu

Käsittelet tietoa ja havaintojasi systemaattisesti, jopa abstraktisesti. 

Osaat muuttaa tiedon sanoiksi ja analyyseiksi, ja olet tarkka ilmaisussasi – usein onnistut kertomaan sen mitä haluat sanoa vain yhtä sanaa käyttämällä. Saatat pitää erityisen paljon kirjoittamisesta, sillä sinulla on taito tuottaa pohdittua, jäsenneltyä ja helppolukuista tekstiä. Tätä vahvuutta ja kykyä jäsentää ajatuksia kirjoittamalla kannattaa hyödyntää myös silloin, kun oma sisäinen maailma tuntuu olevan sekaisin.

Ongelmatilanteita ratkottaessa olet useimmiten varsin maltillinen. Päätöksenteossa sinulle on tärkeätä varmistaa kaikkien yhdenmukainen kohtelu, johon pyrit hyödyntämällä vahvuuttasi loogiseen ajatteluun. Otat askeleen taaksepäin ja tarkastelet tilannetta objektiivisesti sen plussia ja miinuksia arvioiden. Muista kuitenkin tarkastella faktojen lisäksi myös tilanteen vaikutusta muihin ihmisiin.

Keho kertoo

Hermostotyypilläsi on usein vahva keho. Luotatkin siihen, että kehosi kyllä jaksaa. Voit löytää voimaa / energiaa esimerkiksi liikuntasuoritukseen varmistamalla selän neutraalin notkon ja suuntaamalla katseesi eteenpäin. Voimattomuuden tai vaikkapa jäykkyyden tunne kehossasi, etenkin käsissäsi, voikin kieliä sinulle epäluontevasta tai epämiellyttävästä tilanteesta, stressistä ja väsymyksestä.

Stressaannut erityisesti tilanteissa, joissa monet asiat ovat yhtä aikaa auki ja levällään. Tällöin saatat ajatella ja käyttäytyä tavalla, joka on perusluonteesi vastaista. Saatat huomata yhtäkkiä muuttuneesi hyvinkin negatiiviseksi ja impulsiiviseksi; saatat jopa kieltäytyä kaikesta vastuusta ja laiminlyödä velvollisuuksiasi.  Tämä onkin hyvä merkki sinulle kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja palautumiseen. Kun väsymys hellittää, pääset takaisin omaan luotettavaan ja vastuulliseen tyyliisi.

Elämäsi paras sijoitus olet sinä itse