ENFJ

ENFJt ovat huipputyyppejä
“Sujuvasanainen vaikuttaja”

Asenteesi ympäristöön
E – Ekstrovertti
I – Introvertti

Tapasi kerätä tietoa
N – Intuitiivinen
S – Aistiva

Tapasi tehdä päätöksiä
T – Ajatteleva
F – Tunteva

Elämäntyylisi
J – Järjestelmällinen
P – Havainnoiva

Luontaisesti aito

Suhtaudut luontaisesti asioihin suurella intohimolla ja kannustat muitakin menestymään ja tekemään hyvää. Säteilet aitoutta ja sen tuomaa rohkeutta nousta ja sanoa sanottavasi silloin, kun siihen on oikeasti tarvetta. Arvioit tätä ja teet muutkin päätöksesi usein tunne- tai arvopohjaisesti; mietit, miten päätöksesi tulee vaikuttamaan muihin ihmisiin tai arvioit sitä, miten päätös istuu sinun arvomaailmaasi. Päätöksenteossa sinun kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ihmisten lisäksi myös faktat ja tilanteen vaatimukset.

Ihmisistä ja rajoista voimaa

Kaipaat ja luot luontaisesti ympärillesi harmoniaa. Lataudut ihmisten seurassa, mutta et välttämättä kenen tahansa seurassa. Saat täytettyä akkusi luotettavien ihmisten kanssa, jotka sallivat sinun vain olla, vaatimatta sinulta mitään. Tarvitset myös välillä yksinoloa, jotta saat itsellesi tilaa kuulla, mitä sinun kehosi ja mielesi kertovat, sillä muiden seurassa tuntosarvesi ovat helposti kääntyneet kohti muiden tunteita ja fiiliksiä. Tämä on sinulle arvokas työkalu, mutta toisinaan se voi kuormittaa sinua liikaa. Arjen pyörteessä et nimittäin välttämättä aina huomaa edes napanneesi jonkun toisen tunnetilan matkaasi, ja saatat jatkaa päivääsi väärällä tunteella.

Ajattele ääneen

Ulospäin suuntautuneena tyyppinä puhuminen on sinulle ajattelun väline, jolloin se, mitä sanot, ei aina ole ajattelun lopputulema tai päätös vaan itse asiassa ajattelun alku. Sinulle on tärkeä kuulla, mitä ajattelet, jotta ymmärrät, mitä ajattelet. Tätä vahvuutta kannattaa hyödyntää myös silloin, kun asiat ovat menneet solmuun ja päässä härveltää. Älä jää yksin miettimään asioita, vaan lähde ajattelemaan ääneen muiden kanssa.

Härvellystä ja stressiä sinulle voivat aiheuttaa erityisesti tilanteet, joissa ihmiset avoimesti kyseenalaistavat arvomaailmasi tai tilanteet, joissa ihmiset riitelevät. Tällöin voit huomata alkavasi ajatella ja käyttäytyä tavalla, joka on perusluonteesi vastaista. Saatat yhtäkkiä ollakin varsin kriittinen paitsi muita niin myös itseäsi kohtaan. Tämä onkin hyvä merkki sinulle kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja palautumiseen. Kun väsymys hellittää, pääset takaisin omaan myönteiseen ja innostavaan tyyliisi.

Muutosten ja merkityksellisyyden äärellä

Sinulla on luontainen kyky kehittää ja luoda uutta, innostut muutoksista. Tarvitset ulkopuolisia ärsykkeitä, usein muita ihmisiä ja yhteistyötä, jotta ideamyllysi käynnistyy. Kaikenlainen liika yksinpuurtaminen tai rutiini tappaa luovuutesi.  Myös intuitiosi on vahva, joten uskalla luottaa siihen, mitä se sinulle kertoo. Merkityksellisyys on sinulle tärkeä toimintaan sysäävä voima, ja tämä näkyy mm. ihmissuhteissasi tai vaikkapa siinä, millaisessa työssä viihdyt ja jopa kukoistat. Oletkin todella uskollinen ystävä, kollega ja kumppani, mikä voi toisinaan jopa näkyä ongelmien ja ristiriitatilanteiden välttelynä. 

Huominen on mielenkiintoisempi sinun hermostotyypillesi, koska siihen voit vielä vaikuttaa ja suuntaatkin ajatuksiasi usein tulevaan, uutta kehittäen ja ideoiden. Se, mihin et voi vaikuttaa – eli menneisyys – ei aina ole niin kovin kiinnostavaa, jolloin voit vaikuttaa huonomuistiselta. Jos sinua kuitenkin muistutetaan menneen tapahtuman merkityksellisyydestä, niin ei sinulla ole mitään vaikeuksia palauttaa asiaa mieleesi.

Luova ja tarkka ilmaisu

Sinulla on luontainen kyky muuttaa tietoa sanoiksi ja nautitkin lukemisesta ja kirjoittamisesta. Olet myös varsin taitava ja luova suullisessa ilmaisussasi. Olet analyyttinen ja looginen ajattelija, jolle palaset loksahtavat kohdilleen helposti kokonaisuudeksi, ja joka nauttii saadessaan edetä työjärjestyksen mukaisesti vaiheittain kohti tarkkaa ratkaisua ennen uuteen asiaan siirtymistä.

Olet aavistava oivaltaja ja tarkkanäköisyytesi ja analyyttisyytesi auttaakin sinua löytämään oleellisen tilanteessa. Osaat luontaisasti tavoittaa keskustelukumppanisi juuri hänelle toimivalla oikealla tavalla, oli se sitten yhteyden muodostaminen tunnetasolla tai vakuuttamalla faktoilla ja logiikalla. Sinulle onkin luonnollista ja helppoa keskustella muiden kanssa.

Keho kertoo

Hermostosi rakastaa rytmiä, ja oletkin sulava ja jopa taiteellinen liikkeissäsi. Esimerkiksi juoksusi on kepeää, ylöspäin ponnistavaa. Tai opit vaikkapa laulujen sanat aika helposti, koska rytmi auttaa sinua muistamaan. Tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää opetellessasi jotain uutta vaikkapa kuuntelemalla podcastia samalla kun annat kehosi tuottaa jotain rytmiä. Voit löytää voimaa / energiaa esimerkiksi liikuntasuoritukseen rentouttamalla kehosi ja luomalla katseesi alas sekä varmistamalla liikuntasuoritukseen sopivan tunnetilan ja mielialan.

Elämäsi paras sijoitus olet sinä itse