ENTP

ENTPt on huipputyyppejä
“Yhdestä jännittävästä haasteesta toiseen”

Asenteesi ympäristöön
E – Ekstrovertti
I – Introvertti

Tapasi kerätä tietoa
N – Intuitiivinen
S – Aistiva

Tapasi tehdä päätöksiä
T – Ajatteleva
F – Tunteva

Elämäntyylisi
J – Järjestelmällinen
P – Havainnoiva

Luontaisesti kokonaisuuksien äärellä

Innostat ja sytytät luovilla ajatuksillasi muut mukaasi kohti tavoitteita. Sinulla on kyky nähdä uusia mahdollisuuksia ympärilläsi ja havaitset helposti asioiden välisiä yhteyksiä ja erilaisia ilmiöitä. Ideoit laajasti, monipuolisesti ja kokonaisymmärrystä synnyttävästi, ja organisoit näitä idoita ja kokemuksia loogisiksi rakenteiksi, usein visualisoinninkin avulla. Maailma näyttäytyy sinulle järjestelminä ja prosesseina. Pidä kuitenkin huoli, että näet ja huomioit myös sotkuisen todellisuuden järjestelmien ja prosessien ulkopuolella.

Ihmisistä voimaa

Ulospäin suuntautuneena tyyppinä lataudut ihmisten seurassa, mielellään jossain ulkoisessa ympäristössä. Nautit siitä, kun sinulla on monta rautaa tulessa yhtä aikaa ja viihdyt erinomaisesti, kun asioita tehdään yhdessä. Saat muutoksista voimaa ja luotat mahdollisuuksiisi, vaikka mielialasi saattavat vaihdella useinkin.

Puhuminen on sinulle ajattelun väline, jolloin se, mitä sanot, ei aina ole ajattelun lopputulema tai päätös vaan itse asiassa ajattelun alku. Sinulle on tärkeä kuulla, mitä ajattelet, jotta ymmärrät, mitä ajattelet. Käytät mielelläsi vertauskuvia kuvaillaksesi sen, mitä haluat sanoa.  Kommunikointi on sinulle helppoa ja vaivatonta. Tätä vahvuutta kannattaa hyödyntää myös silloin, kun asiat ovat menneet solmuun ja päässä härveltää. Älä jää yksin miettimään asioita, vaan ajattele ääneen muiden kanssa.

Härvellystä ja stressiä sinulle voivat aiheuttaa erityisesti tilanteet, joissa asioita pitää hoitaa joidenkin ulkoa tai ylempää tulleiden mallien ja sääntöjen mukaan. Väsyneenä voit alkaa ajatella ja käyttäytyä tavalla, joka on perusluonteesi vastaista. Saatat huomata yhtäkkiä muuttuneesi varsin kapeakatseiseksi yksityiskohtien saivartelijaksi. Tämä onkin hyvä merkki sinulle kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja palautumiseen.

Kun väsymys hellittää, pääset takaisin omaan luovaan ja innostavaan tyyliisi.

Faktat, suunnitelmat ja merkityksellisyys motivoivat

Olet looginen – ja skeptinenkin – ajattelija, jolle palaset loksahtavat kohdalleen helposti kokonaisuudeksi. Innostut suunnitelmien tekemisestä tai parhaiden toimintatapojen löytämisestä – muista tässä kuitenkin pitää huoli omasta työkuormasta ja jaksamisesta laittamalla asioita tärkeysjärjestykseen ja luomalla realistisia aikatauluja.

Haluat usein asioista lisää tietoa, innostut faktoista ja luokittelet tietoa ja havaintojasi systemaattisesti synteesiin pyrkien ennen päätöksen tekoa. Päätöksenteossa sinulle on tärkeätä varmistaa kaikkien yhdenmukainen kohtelu, johon pyrit hyödyntäen vahvuuttasi loogiseen ajatteluun. Otat askeleen taaksepäin ja tarkastelet tilannetta objektiivisesti sen plussia ja miinuksia arvioiden. Muista kuitenkin kiinnittää huomiota faktojen lisäksi myös tilanteen vaikutukseen muihin ihmisiin.

Merkityksellisyys on sinulle tärkeää, ja tämä näkyy mm. ihmissuhteissasi tai vaikkapa siinä, millainen työ sinulle on tärkeää ja mielekästä. Huominen on mielenkiintoisempi sinun hermostotyypillesi, koska siihen voit vielä vaikuttaa ja suuntaatkin ajatuksiasi usein tulevaan, uutta kehittäen ja ideoiden. Se, mihin et voi vaikuttaa – eli menneisyys – ei aina ole niin kovin kiinnostavaa, jolloin voit vaikuttaa huonomuistiselta. Jos sinua kuitenkin muistutetaan menneen tapahtuman merkityksellisyydestä, niin ei sinulla ole mitään vaikeuksia palauttaa asiaa mieleesi. Välillä kannattaa myös pysähtyä juuri tähän hetkeen.

Keho kertoo

Motivoituminen saattaa sinulla näkyä jopa kehon asennossa erityisen selkeästi. Jotkut tulkitsevat tämän vihaisuutena, vaikka kyseessä onkin vain sinun kehosi luontainen asento, johon se hakeutuu silloin, kun sinä innostut ja keskityt. Voit löytää voimaa / energiaa esimerkiksi liikuntasuoritukseen laskemalla leukasi ja suuntaamalla katseesi eteen sekä varmistamalla liikuntasuoritukseen sopivan mielialan. Löydät voimaa erityisesti takaketjustasi.

Elämäsi paras sijoitus olet sinä itse