ISFP

ISFPt on huipputyyppejä
“Näkee paljon mutta jakaa vähän”

Asenteesi ympäristöön
E – Ekstrovertti
I – Introvertti

Tapasi kerätä tietoa
N – Intuitiivinen
S – Aistiva

Tapasi tehdä päätöksiä
T – Ajatteleva
F – Tunteva

Elämäntyylisi
J – Järjestelmällinen
P – Havainnoiva

Luontaisesti esteettinen

Olet luontaisesti käytännön ihminen ja tekijä. Keskityt faktoihin ja nautit siitä, että saat tehdä omia ratkaisujasi omien kykyjesi mukaisesti. Nautit siitä, kun sinulla on monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Tutkit, suunnittelet ja selvität asioita, ja lähdet sitten kokeilemaan niitä käytännössä niin, että niistä hyötyvät sinun lisäksesi muutkin. Hyödyn tunnistaminen ja löytäminen asioista onkin sinulle tärkeä toimintaasi kannatteleva ajuri. Teet päätöksiä usein tunne- tai arvopohjaisesti; mietit, miten päätöksesi tulee vaikuttamaan muihin ihmisiin tai arvioit sitä, miten päätös istuu sinun arvomaailmaasi.

Maailmasi on värikäs ja aistikas, sillä sinulla on luontainen tarve estetiikalle. Usein nautitkin jonkin esteettisesti miellyttävän asian tekemisestä, esim. taiteesta, sisustamisesta, kuvaamisesta – asioiden visualisoimisesta erilaisin tavoin.

Yksinolosta ja rajoista voimaa

Sisäinen maailmasi on valtavan rikas paikka ja viihdyt siellä hyvin. Löydät sieltä usein vastauksia ongelmiisi ja kysymyksiisi. Itse asiassa, jotta sinun on hyvä ja helppo olla, tarvitset ajoittain aikaa yksin, jolloin lataat akkusi täyteen. Muutoin energiasi saattaa loppua ja väsähdät. Varo vain, ettet hautaudu omaan sisäiseen maailmaasi, jolloin saatat unohtaa sanoa asioita ääneen ulos muillekin.

Kaipaat ja luot luontaisesti ympärillesi harmoniaa. Oletkin luontaisesti ystävällinen ja lämmin korostamatta itseäsi. Sopeudut monenlaisiin tilanteisiin ja nautit saadessasi olla monessa mukana yhtä aikaa. Olet valmis joustamaan harmonian säilyttääksesi, mikä toisinaan voi näkyä vaikeutena tehdä päätöksiä tai asettaa omia rajoja, etenkin jos yrität miellyttää liian montaa ihmistä samaan aikaan. 

Muista arvostaa myös omaa osaamistasi, tekemistäsi ja tuloksiasi yhtä varauksetta kuin muidenkin.

Varaamalla aikaa yksinoloon saat itsellesi tilaa kuulla mitä sinun kehosi ja mielesi kertovat, sillä muiden seurassa tuntosarvesi ovat helposti kääntyneet kohti muiden tunteita ja fiiliksiä. Tämä on sinulle arvokas työkalu, mutta toisinaan se voi kuormittaa sinua liikaa. Arjen pyörteessä et nimittäin välttämättä aina huomaa edes napanneesi jonkun toisen tunnetilan matkaasi, ja saatat jatkaa päivääsi väärällä tunteella.

Pohdit mielelläsi asioita ennen kuin sanot mielipiteitäsi ääneen. Saatat pitää erityisen paljon kirjoittamisesta, sillä sinulla on taito tuottaa pohdittua, jäsenneltyä ja helppolukuista tekstiä. Tätä vahvuutta ja kykyä jäsentää ajatuksia kirjoittamalla kannattaa hyödyntää myös silloin, kun oma sisäinen maailma tuntuu olevan sekaisin. Sisäistä tasapainoasi haastavat tyypillisesti tilanteet, joissa on ristiriitoja tai jotka ovat liian tarkkaan ennakkoon suunniteltuja tai aikataulutettuja.

Keho kertoo

Hermostotyypilläsi on usein vahva keho ja hyödynnät mielelläsi koko kehoa aktiviteeteissasi. Luotat siihen, että kehosi kyllä jaksaa. Tämä näkyy mm. siinä, että tuotat energiaa tekemällä eli ruksimalla vaikkapa to do -listalta asioita pois tai puuhastelemalla koko ajan jotain. Riskinä tässä on se, että ylisuoritat etkä huomaa varmistaa riittävää palautumista kehollesi ja mielellesi. Tämä saattaa näkyä siinä, että alat ajatella ja käyttäytyä perusluonteesi vastaisesti. Saatat huomata yhtäkkiä muuttuneesi varsin kriittiseksi ja riidanhaluiseksi, joustavuutesi häviää ja saatat jopa alkaa kontrolloimaan muita ihmisiä. Tämä onkin hyvä merkki sinulle kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja palautumiseen. Kun väsymys hellittää, pääset takaisin omaan empaattiseen ja myönteiseen tyyliisi. 

Elämäsi paras sijoitus olet sinä itse